הקפה כמרחב ללמידה והתפתחות אישית: בין רעש רקע להארות קטנות

לא מעט נכתב על הקשר שבין למידה לבין סביבה. מרחב הלמידה – בין אם הוא כיתה, ספרייה או חדר עבודה – משפיע על יכולת ההקשבה, הריכוז וההעמקה. בשנים האחרונות, יותר ויותר לומדים,  כותבים, יוצרים ואנשים בתהליכי צמיחה אישית, בוחרים דווקא בבית הקפה כמרחב שבו הם מצליחים להתפתח. אבל מה יש בבית הקפה, אותו מקום ציבורי, רועש לעיתים, משתנה ולא פורמלי – שהופך אותו לאידיאלי לתהליכי למידה והתבוננות?

הזמנה ללמוד אחרת

בעולם שבו מסגרות הלמידה המסורתיות מאבדות ממונופול ההשפעה שלהן, מרחבי הלמידה החדשים צומחים מלמטה. בית הקפה הוא דוגמה קלאסית לכך: אין בו לוח, אין בו צלצולים, אין בו גורמים משגיחים או מורים קלאסיים – ובכל זאת, קורה בו משהו.

הישיבה מול ספל הקפה, הלפטופ הפתוח, המחברת, הספר, השיחה הספונטנית עם מי שיושב ליד – כל אלה מהווים כר נרחב ללמידה מסוג חדש. למידה שבוחרת את עצמה, שמתרחשת מתוך חופש, ולא מתוך חובה.

רעש רקע מעודד ריכוז? כן, מחקרים אומרים שכן.

אחד המפתיעים שבמחקרים על למידה ויצירתיות מצביע על כך שרעש רקע מתון – כמו זה שיש ברוב בתי הקפה – דווקא מעודד מיקוד וחשיבה יצירתית. הרעש, כשהוא לא מוגזם, מספק מעין "רעש לבן" שמסייע למוח להתרכז.

בנוסף, עצם היציאה מהבית – שבו יש הסחות דעת אחרות לגמרי – מאפשרת למידה ממוקדת יותר. בבית קפה אין כביסה שצריך לקפל, אין טלוויזיה שמדליקה את עצמה, ואין את אותן הדינמיקות הביתיות שמושכות אותנו החוצה מהתהליך הלימודי.

למידה אַ-פורמלית בעידן של ידע נגיש

היום, כשהמידע כולו נגיש בלחיצת כפתור, הלמידה אינה מחייבת מוסדות פורמליים. היא יכולה לקרות בכל מקום – וגם, ואולי בעיקר, במקומות שנעימים לשהות בהם. בית הקפה מציע את השהות הזו: הוא מזמין אותנו לעצור, לשהות, להתבונן, לקרוא, לכתוב, לנהל שיחה משמעותית ולקיים למידה משמעותית, חווייתית.

במידה מסוימת, אפשר לראות בבית הקפה של ימינו המשך של מוסדות "למידה" היסטוריים,
א-פורמליים, כמו בתי הקפה של אנגליה במאה ה-17, שכונו " "Penny Universities– מרחבים שאליהם הגיעו אנשים מכל שכבות החברה, לרבות אלה שידם אינה משגת, כדי לשוחח, ללמוד ולהתפתח, במחיר של כוס קפה…

הפסקת קפה כתהליך התפתחותי

לעיתים, הרגעים הקטנים של עצירה – "רק לצאת לשתות קפה" – הם בדיוק הרגעים שבהם נוצרים חיבורים חדשים בין רעיונות, תובנות אישיות, השראה. מרחב הקפה הוא מרחב מעבר – לא כאן ולא שם, בדיוק במעבר; ושם, במעבר, קורים דברים.

כמה מהשאלות העמוקות ביותר שיכולות לעלות בתהליך של התפתחות אישית – מה אני באמת רוצה? מה חשוב לי עכשיו? מה השלב הבא שלי? – שאלות אלה מקבלות "לגיטימציה" דווקא ברגעים הקטנים האלה של הקפה. רגעים שבהם אנחנו לא אמורים "לספק תוצרים" או "לעמוד ביעדים", אלא רק להיות.

העצמה דרך כתיבה, קריאה ושיחה

בבתי קפה מתקיימות שיחות. לא תמיד פורמליות, אבל לעיתים משמעותיות. יש מי שבא לעבוד על עבודת הדוקטורט שלו, יש מי שכותב מיילים, יש מי שכותבת שירה; יש מי שלומדת קורס אונליין, יש מי שמתחיל לקרוא ספר חדש. בית הקפה מהווה פלטפורמה פתוחה להבעה עצמית, ללמידה פעילה, ולהרחבת גבולות ההיכרות שלנו עם עצמנו.

גם עצם הנוכחות בין אנשים שלומדים – ולו באופן לא מודע – יוצרת השראה. יש משהו ב"מבט מבחוץ" – כשאת רואה מישהי שקוראת בריכוז, או מישהו שכותב, שמחזק את התחושה הפנימית של אפשרות: שגם אני יכולה. שגם אני רוצה.

אז מה למדנו על למידה?

למידה היא לא רק תוכן, היא גם הקְשר. הקפה, על אף פשטותו, מהווה הקְשר עשיר ללמידה ולהתפתחות. מרחב שבו מותר לעצור; מרחב שבו המפגש עם עצמנו ועם אחרים מזמין שאלות ותשובות; מרחב שבו השקט והקולות יוצרים מרחב ביניים מזין. הקפה כמרחב ללמידה והתפתחות אישית הוא הזמנה פתוחה: לבחור את הקצב, לבחור את הדרך, לבחור את התוכן. לשהות. לחשוב. להתחבר. ולפעמים – גם להשתנות.

שתפו:

Facebook
Twitter
Pinterest

נראה לנו שתאהבו

תרבות הקפה
pinatcafe_sh_admin

עובדים בקפה

התופעה הזו של עבודה בקפה, בבתי הקפה, הופכת ליותר ויותר נפוצה. יותר ויותר אנשים בוחרים לפתוח את הלפטופ דווקא בבית קפה. הם עובדים, יוצרים, כותבים,

Read More »